Speulderbos Putten

De Mooiste Natuurgebieden in Putten

Speulderbos Putten

De Mooiste Natuurgebieden in Putten

De omgeving verkennen, samen of juist even helemaal alleen. Nergens in Nederland vind je zoveel variatie in de natuur op zo’n relatief korte afstand van elkaar. De natuurgebieden in Putten en omgeving hebben al jarenlang een grote aantrekkingskracht op jong en oud en nodigt uit om te wandelen, fietsen, mountainbiken of te picknicken. In dit artikel nemen we je mee langs een aantal van deze prachtige natuurgebieden in Putten.

Speulder- en Sprielderbossen

 

Tussen het prachtige plaatsje Garderen en Ermelo ligt het Speulderbos. Dit natuurgebied van 300 hectare vormt samen met het aaneengesloten Sprielderbos in Putten één van de oudste bossen van Nederland. Niet voor niets maken deze bossen deel uit van het beschermd natuurgebied Natura2000.

Het bos ligt op een stuwwal waarbij je op het hoogste punt ca. 55 boven zeeniveau staat. Daardoor zijn de hoogteverschillen in het Speulder en Sprielderbos voor Nederlandse begrippen vrij groot. Volgens velen is het mooiste gedeelte van het bos het stuk bij Drie. Dit gedeelte wordt door de buurtbewoners ook wel liefkozend “het bos van de dansende bomen genoemd“. 

het bos van de dansende bomen


Als je 10 minuten de Duintjesroute (zie hieronder) volgt kom je er al. De omhoog gerichte takken met de vele bochten doen denken aan een echt woud en met de hoogteverschillen waan je je even midden in de Ardennen.

Verbaas je over de diversiteit aan bomen die je aantreft als je de route verder loopt. Beuken, wintereiken, berken en aangeplante naaldbomen geven een mysterieuze aanblik. Door het vele dode hout wat op de bodem ligt krijgen paddenstoelen en mossen vrij spel waardoor er een sprookjesachtige sfeer ontstaat.

Solse Gat

Er gaat een eeuwenoude sage over het verhaal van het weggezakte klooster. Nadat de monniken hun ziel aan de duivel zouden hebben verkocht zou de aarde het klooster hebben opgeslokt. 

Het Solse Gat is in feitte van oorsprong een leemkuil van 20 bij 40 meter. Dit ontstond doordat smeltend ijs uit de ijstijd een kuil vormden die later verder werd uitgehold door de leem afgravende boeren. Deze kuil is moerassig en daardoor staat daar in en rondom een hele bijzondere collectie van planten zoals de slanke sleutelbloem, bosanemoon en nog vele andere. Wilde dieren komen graag naar het Solse Gat om te drinken van het water uit de leemkuil. Hou dus je ogen en oren goed open als je hier gaat wandelen. Wie weet kom je een hert of een wild zwijn tegen in de natuurgebieden in Putten.

Grafheuvels

We gaan ver terug in de tijd, ongeveer 2600 jaar voor Chr.  toen het klokbekervolk hier leefde en dat kun je tot op de dag van vandaag nog terugzien op meerdere plekken in het Speulderbos aan de grafheuvels. In deze grafheuvels zijn aardewerken urnen gevonden die te herleiden zijn naar de mensen van het volk die hier lang geleden leefden. Loop hier eens rond en verbaas je over de stilte en rust die rondom deze plekken hangt.

Wandelen in het Speulder- en Sprielderbos

Uit eigen ervaring kunnen we de Duintjesroute aanbevelen.  Deze is een kleine 6 kilometer lang en brengt je langs de allermooiste plekken van het Speulderbos. Je parkeert de auto op de parkeerplaats aan de Garderense weg 440. De parkeerplaats ligt een beetje verscholen. Hier volg je de rode markeringen. Mocht je er in het begin niet uitkomen dan kun je gewoon een stukje rechtdoor lopen en daarna brengt de route je direct naar het hierboven besproken bos van de dansende bomen.

wandelroute Putten

Een andere route is de 8 kilometer lange wandelroute cultuurhistorie. Via het startpunt (en eindpunt) aan sprielderweg 204 wandel je door het noordelijke gedeelte van de bossen. de wegbewijzering is in het paars aangegeven.

De Putterbos wandelroute is een wandelroute door het natuurgebied in Putten. Je parkeert hier langs de Prins Hendrikweg en aldaar volg je de 6 kilometer lange route door de Puttense bossen. Je kunt ook prima vanuit het park naar het Putterbos lopen. 

Klik hier voor een overzicht van de Top 20 Wandelroutes in en rondom Putten

Lunchen in de natuurgebieden van Putten

Na een flinke wandeling in de bossen van Putten en Ermelo kun je heerlijk ontspannen bij Boshuis Drie. Deze monumentale Veluwse boerderij uit 1765 beschikt over een aantal prachtige terrassen. Wanneer je wat meer naar de herfst of de winter gaat, kun je binnen goed vertoeven bij de openhaard. Je kunt er terecht voor een lekker kopje koffie met een stuk appeltaart, een stevige lunch of een overheerlijk diner met je gezin, vrienden of familie.  

Boshuis Drie is open: woensdag t/m zondag vanaf 10:30 uur. We adviseren voren ter reserveren! Kijk hiervoor even op hun website.

Dieren in de natuurgebieden in Putten

Als je zo door de Sprielder- en Speulderbossen loopt, kun je zomaar oog in oog komen te staan met een hert, vos, das of zwijn. De fauna rondom de natuurgebieden is breed. Op verschillende plekken in de bossen zijn wildobservatie schermen gemaakt. De meest bekende is Wildarena De Witte Hooght. Zo is de kans groot dat je een wild zwijn of een hert spot. Hou je camera vast gereed! Lukt het niet om wild te vinden? Kijk eens om je heen en geniet van de diverse vogelsoorten. In de bossen van Putten kun je spechten, roodborstjes, goudvinken, wespendieven en haviken tegen komen.

Laat je verbazen door de natuurgebieden in Putten. Meer informatie over natuurgebieden in Putten Kun je vinden bij de VVV Putten

Natuurgebieden in Putten

Samenvatting

Wil je genieten van de prachtige natuurgebieden in Putten? Maak dan eens een wandeling door de Speulder- en Sprielder bossen. Wil je na deze wandeling heerlijk thuis komen in jouw eigen outdoor home? Neem dan eens contact met ons op voor een inspiratiegesprek op Buitenplaats Putterheijde. Liever een Weekend Putten boeken? Check onze accomodaties